Hungarikum

Terék József

ÉMIN

Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett zenei előadóművész, zeneszerző

MMA
A Tárogató Hungarikum Koncert népszerűsítése szakmai program megvalósítását 2020. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Tárogató Hungarikum Koncert

Magyarországon egyedülálló színpadi produkció kerül megvalósításra Terék József és barátainak előadásában. 2014 decembere óta a legnemesebb magyar értékek tárában található tárogató megszólalásában hallhatók XVII. századi Rákóczi nóták, XIX. századi verbunkosok és Kossuth nóták, magyar nóták Dankó Pista és Simonffy Kálmán szerzeményeiből, autentikus népzenei összeállítások a Kárpát-medence magyarságának repertoárjából, illetve cigányzene, virtuóz szólószámok, Bartók Béla és Kodály Zoltán magyaros és népies szerzeményei a XX. századból. Magyaros és világzenei saját szerzemények, latin zenék és jazz teszi a koncertet teljessé, melynek középpontjában a tárogató áll, a magyarság egyik fő jelképe, melyen megszólalnak az említett zenei stílusok a legkülönfélébb formációkban és zenekari hangzásokban.

Kisebb zenekari koncerten a kísérőhangszerek látják el a zenei kíséretet, míg nagyobb formációnál a cimbalom és a hegedű teszik mindezt teljessé, virtuóz hangszerpárbajjá. A latin és jazz-produkciók jazz-zenekari kíséretben kerülnek előadásra, a két zenekar együttes megszólalásával pedig bemutatjuk, hogyan is szólalhat meg a tárogató az elmúlt 200 év zenei stílusaiban, akár a stílusok és hangszerelések ötvözésével is.

A koncerttel már számos hazai és nemzetközi programon arattunk sikert Kínától-Norvégiáig, Ukrajnától-Vietnámig, Dániától a Fülöp-szigetekig. A tárogató hazai és nemzetközi bemutatásával a hangszer fontosságára és egyediségére hívjuk fel a figyelmet, mely minden korban a magyarság jelképe volt, megszólalása pedig egyedülálló a világon, hiszen semmi más hangszerrel össze nem téveszthető, igazi hungarikum hangszer.

A produkciót megvalósító előadóművészek:

  • Terék József – tárogató
  • Horváth Éva Sára - ének
  • Orosz Sándor/Hankó József – hegedű
  • Tóth Gergely/Farkas Zsolt – brácsa
  • Dezider Axmann/Jónás Géza – cimbalom
  • Szekeres Marcell Péter/Tóth Gergely – nagybőgő
  • Bata István – basszusgitár
  • Galgóczi Balázs – gitár
  • Kothencz Tamás – dob
  • Tamás Kozma - zongora

Az aktuális programokhoz kapcsolódó zenekari formációk egyeztetése és megrendelése kapcsán várom szíves megkeresésüket és készséggel állok rendelkezésükre!

www.splendidbear.org
Built with 🤎 by SplendidBear Websites © 2009-2021