Terék József

Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett zenei előadóművész, zeneszerző

Könyvek

A Tápió mente népviselete I.

Népviseletes könyv

A Tápió mentén végzett kulturális örökségvédelmi és értékmegőrző munka tizenötödik állomása volt „A Tápió mente népviselete I” című népviseleteskönyv elkészítése. Hiánypótló kiadvány készült el ismételten, hiszen nem jelent eddig meg olyan könyv (leszámítva az 1985-ben megjelent Tápió mente néprajza I-II monográfiát), melyben a még élő, helyben megtalálható népviseleti szokásokat összegeznék településenkénti részletességgel. Mende, Sülysáp (korábban Tápiósáp, Tápiósüly), Tápióság, Tápiószecső, Úri népviselete a mai napig megtalálható, a polgáriasulás és Budapest közelségének ellenére sem került feledésbe. A legpontosabb részletességgel kerülnek bemutatásra az egyes korokhoz, ünnepekhez, szokásokhoz kötődő viseleti ruhadarabok nemenként, településenként, 475 fotó segítségével, a XX. század elejétől a mai napig. Nemcsak arra kapunk választ a könyv forgatása kapcsán, hogy vajon volt-e a Tápió mentének viselete, hanem elhatárolható népviseleti szokásokat tudunk megállapítani az egyes helyi falvak öltözködési szokásai között a ritkább ruhadarabok, a szabás, a ruhák hossza és számos egyéb eset tekintetében. A könyv folytatásában a másik 16 település viselete is bemutatásra fog kerülni, ennek tanulmányozása és kutatása azonban nagyon sok időt vesz igénybe.

Jelen könyvvel most már mindenki számára értelmezhető, tanulmányozható a helyi népviselet, ez által a néptáncegyüttesek színpadra tudják vinni táncainkat, énekelni tudják népviseletben népdalainkat, hiszen teljes lett a színpadi produkciókhoz szükséges megfelelő háttér a szakirodalom tekintetében.

A kiadvány 2015-ben valósult meg a tápiószentmártoni Szivárvány Alapítvány kiadásában.

A Tápió mente népviselete I.
A Tápió mente népviselete I.

100 év 1000 népdal a Tápió mentén

Népdalos könyv

A Tápió mentén végzett kulturális örökségvédelmi és értékmegőrző munka tizedik állomása volt a „100 év 1000 népdal a Tápió mentén” című népdaloskönyv elkészítése. Nem volt eddig olyan, kézzel fogható, használható és egyben tudományos jellegű kiadvány, melyben összefoglalta volna valaki a Tápió mente 21 településének népdalait. Kodály Zoltán, Bartók Béla, Ádám Jenő, Schnöller Mária, Békefi Antal, Kerényi György, Sárosi Bálint, Martin György, Lázár Katalin, Manga János, Terék József és még sokan mások kutatták a vidék páratlan gazdagságú népdalos kincsét. 360 adatközlő énekének rendszerezése 110 év távlatában valósult meg ezzel a könyvvel, melyhez elkészült a tanulást segítő DVD-ROM melléklet is. Ez által népdalaink tanulhatók bárki számára. A kiadvány lektorálását Dr Lázár Katalin végezte, a MTA BTK Zenetudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, aki egyben a vidék utolsó tudományos kutatója volt 1981-ben. Gyerekdalok, játékok, szokásdalok, alkalomhoz nem kötött dalok, nemzetiségi népdalok, hangszeres lejegyzések egyaránt megtalálhatók a 866 népdalt tartalmazó kiadványban, több esetben ugyanannak a dallamnak a falvak szerinti különböző dallamfordulatai is. A népdalgyűjtő munka összegzésével mintegy 1250 népdal került be az adatbázisba, mint Tápió menti népdal. A kiadvány szinte az utolsó órában készült el, amikor még megtalálhatók voltak azok az adatközlő énekesek, zenészek, akik segítségével mindez még hitelesebb lett.

A kiadvány 2014-ben valósult meg a tápiószentmártoni Szivárvány Alapítvány kiadásában.

A Tápió mente zenekarai a XX. században

Zenekaros könyv

A Tápió mentén végzett kulturális örökségvédelmi és értékmegőrző munka tizenharmadik állomása volt „A Tápió mente zenekarai a XX. században” című zenekaros könyv elkészítése. Ismét egy hiánypótló kiadvány készült el, melynek segítségével mind a 21 település népi zenekarai, cigányzenekarai, valamint rezesbandái megismerhetők, tanulmányozhatók. Közel 600 zenész szerepel a kiadványban, akiket 350 fotón ismerhetünk meg, falvankénti lebontásban. Gazdag zenei múlttal rendelkező vidék kerül bemutatásra, ahol a nagy létszámú rezesbandáktól a gyönyörű egyenruhában muzsikáló cigányzenekarokig mindenkit megismertek és beazonosítottak a helyi öregek, akik még emlékeztek vidékünk páratlan gazdagságú zenekaros múltjára. A legtöbb esetben falusi zenészek voltak, akik a hétköznapi munka mellett muzsikáltak, többen közülük professzionális színvonalon. Mindez mára szinte már eltűnt, de a könyv segítségével újra megelevenedik mindenki számára a múlt, melyben méltó helyen szerepeltek a Tápió mente zenekarai a XX. században.

A kiadvány 2014-ben valósult meg a tápiószentmártoni Szivárvány Alapítvány kiadásában.

A Tápió mente zenekarai a XX. században
www.laszlolang.com www.laszlolang.com © 2010-2019